Gripen svensk i Etiopien kan ha fängslats

Det har nu gått över två veckor sedan 20-årige Mukhtar försvann på flygplatsen i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. En farbror som skulle möta honom fick av en medresenär veta att han gripits av polis.

Etiopiska myndigheter har fortfarande inte bekräftat att en svensk medborgare har gripits, något som enligt UD:s presstjänst är mycket ovanligt. I de flesta fall underrättas svenska myndigheter omgående, ibland kan det dröja upp till ett par dagar.

Anhöriga undrar
I Umeå sitter Mukhtars pappa, Ahmed, och vet inte om hans son är död eller levande.

Den första juli flög Mukhtar till Addis Abeba för att hälsa på sin farbror. Innan Mukhtar nådde ankomsthallen greps han av polis på flygplatsen.

Satts i fängelse
En medpassagerare berättade för farbrodern att Mukhtar gripits. När farbrodern tog kontakt med polisen fick han veta att brorsonen satts i fängelse men fick inga andra uppgifter.

Så sent som i maj frigavs tre svenska medborgare som i flera månader suttit fängslade i Etiopien och under fängelsetiden torterats.

Oklart varför
Ahmed vet inte varför hans son har gripits och trots tät kontakt med UD har han inte fått något svar om vad som har hänt hans son. Eftersom familjen är från Somalia är han rädd för att sonen inte ska behandlas väl i etiopiskt fängelse.

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid.engstedt.edfast@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".