USA sätter press på Pakistan

En självmordsbomb dödade på tisdagen 13 människor utanför en domstol i Pakistans huvudstad Islamabad. Som svar på den senaste veckans våld förflyttar den pakistanska armén trupp in i de av lokala klaner kontrollerade nordvästra Pakistan.

Och USA pressar nu Pakistan att slå till hårt. Fran Townesend är president Bushs rådgivare i frågor som rör USA: s säkerhet.

al-Qaida
Tillsammans med Pakistans president General Pervez Musharaff kommer USA att fokusera på de områden i nordvästra Pakistan de anser är en tillflyktsort för al-Qaida och talibaner.

Fran Townesend sade också att den vapenvila Musharaff tidigare haft med klanerna i området inte har fungerat för Pakistan, inte heller för USA.

Den är nu bruten och det ger USA en möjlighet att bli mer aktiva.

Ed Royce - republikan i representanthusets utrikesutskott - vill att man rensar ut. Ett än mer militärt aktivt USA i nordvästra Pakistan ska följas av bistånd.

Fem miljarder
USA skickar fem miljarder kronor till området de kommande fem åren till bland annat skolor och vård, en satsning som kritiserats eftersom det är svårt att nå rätt - när biståndsgivaren samtidigt aktivt stödjer en militär attack.

Eftersom det befaras uppstå allvarliga strider längs gränsen till Afghanistan har folk börjat fly. Den pakistanska dokumentärfilmaren Sharmeen Obaid-Chinoy berättade om situationen i den amerikanska public service radion.

Jesper Lindau, Washington
jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".