Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Priset på mjölkpulver skjuter i höjden

Både priserna på snabbmat och färska mjölkprodukter kan komma att påverkas till följd av att priset på mjölkpulver på världsmarknaden skjutit i höjden.

Tomas Carstensen, försäljningsdirektör på Arla Foods Ingredients säljer dyrare mjölkpulver till sina kunder.

Prisökning
Enligt Tomas Carstensen på Arla Ingredients, som producerar mest mjölkpulver i Sverige, har livsmedelsproducenter som gör glass, färdigmat och bakverk känt av en kraftig prisökning på en viktig råvara- något som kan slå igenom i högre priser i handeln.

Det senaste året har Sveriges mejeriföretag sett världs-marknadspriset på mjölkpulver rusa i höjden. Från cirka 20 kronor till 35 kronor per kilo. Det innebär ett mjölkpris på 3,50 litern då det går åt ungefär 10 liter mjölk för att göra ett kilo pulver.

Flera svenska mejerier som tidigare varit ointresserade av bulkprodukten mjölkpulver har nu valt att torka för export

Mindre ost
B Milkos mejerier har till exempel valt att producera mer mjölkpulver och mindre ost. Och flera svenska mejerier, som tidigare varit ointresserade av bulkprodukten mjölkpulver, har nu valt att torka.

Eftersom mjölkproduktionen är extra hög under sommaren finns det också mer utrymme att välja vad som ska produceras.

Tills vidare hålls priset uppe då efterfrågan på världs-marknaden är större än utbudet. Bristen blev påtaglig sedan Australien drabbats av svår torka och mjölkproduktionen gått ner, Indien infört exportrestriktioner och tidigare lager i USA och Europa tagit slut.

Efterfrågan fortsätter
Samtidigt fortsätter efterfrågan i Asien, Sydamerika och Fjärran Östern att stiga i takt med att välståndet ökar.

Mejeriföretagen ser nu över sina produktmixer. Näringen som har gått igenom ett stålbad, ser framtiden an och vill gärna öka lönsamheten. Jonas Carlberg är näringslivspolitisk chef på branschorganisationen Svensk Mjölk.

– Det är klar att det finns ett intresse av att se på hur priserna kan utvecklas framöver även när det gäller färska produkter och ost, säger han.

Fördubbling
Viktigt är också att efterfrågan på mjölkprodukter fortsätter att vara hög och stabil. Det gör att mejerierna kan jobba på- för den lokala marknaden eller för export.

På Milko i Östersund ansvarar Mattias Alsing för mjölktorkningen.

– Nu gör vi väldigt mycket mjölkpulver. Vi torkar ungefär 300 000 liter i veckan, det är lite mer än en fördubbling, säger han.

Ellen Karlberg
ellen.karlberg@sr.se
 Samarbete med Sveriges Radio Jämtland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".