Dansk polis samarbetar om hedersbrott

I Danmark söker fler och fler tjejer skydd från sina egna familjer. Dubbelt så många tjejer har tagit kontakt med kvinnojourerna i Danmark dubbelt så många 2006 jämfört med 2005, i år verkar det bli ännu fler.

Samtidigt har polisen satsat mer på att komma åt hedersbrotten och börjat samarbeta med kvinnojourerna. Och det har gjort att många nu litar mer på myndigheterna tror de.

Sverige saknar statistik
150 hedersbrott har polisanmälts det senaste året. Om det är fler än tidigare vet inte polisen, men nu har de i alla fall koll på hur många som anmält just hedersbrott. I Sverige finns ingen sån statistik.

I Danmark har nu också varje polisdistrikt minst en polis som specialiserat sig på hedersbrott, samtidigt som man samarbetar med kvinnojourer och fackförbund för att hindra hedersbrott.

Dubbelt så många
Ferwha Nillsen på organisationen LOKK, hjälper tjejer som känner sig pressade eller hotade av sina familjer.

De senaste två åren har dubbelt så många tjejer sökt sig till dem. Även till exempel lärare hör nu ofta av sig för att få råd när de misstänker att elever ska skickas utomlands eller giftas bort.

Simon Moser, P3 Nyheter
simon.moser@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".