Fredsuppgörelse i indonesisk konflikt

Uppgifter från Indonesien på tisdagsmorgon talar om att en fredsuppgörelse är på väg mellan gerillan i provinsen Aceh och regeringen, detta efter strider som pågått i 26 år.
Det är den humanitära organisationen Henri Dunant Centret med högkvarter i Geneve som lyckats medla i den långa konflikten mellan separatister i den nordvästra delen av ön Sumatra och den indonesiska regeringen. Lång kamp för självständig stat Den muslimska gerillan Befria Aceh har sedan 1970-talet bedrivit en kamp mot den indosnesiska centralmakten. Kampen har gällt självstyre, och kraven har kunnat uttolkas som att Aceh-gerillan velat etablera en självständig islamisk stat i det som är Indonesiens nordvästra hörn. Den 9 december ska parterna enligt ett meddelande från Henri Dunant-centret skriva på ett fredsavtal i Geneve. Impopulärt holländskt styre Holländska kolonialister grep makten i Aceh under slutet av 1800-talet och detta impopulära styre pågick fram till dess att holländarna förlorade mot Japan 1942. Ett bittert inbördeskrig hade åsamkat holländarna stora förluster. Några år av japanskt styre följde innan regeringen i Jakarta införlivade norra Acre med övriga Sumatra som en del av Indonesien. Redan prövat självstyre Fortsatt oro och självstyre under några år följde, och i Aceh har stora grupper aldrig släppt tanken på oberoende trots stor regional självständighet. Inbördeskriget har bara under 90-talet och in på detta årtusende krävt mer än 12 000 dödsoffer. Häromveckan just när rebellerna ensidigt lagt ner vapnen under fastemånaden Ramadan intog indonesiska regeringstrupper en av rebellernas fästen, som omringades. Därför kommer det något överraskande att ett fredsavtal är på väg att undertecknas. Om det bli hållbart eller om det ens kommer att skrivas på måste betraktas med viss osäkerhet.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".