Nordkoreas kärnreaktorer stängda

Uppdaterad 15:40
På onsdagsförmiddagen inleddes nya samtal i Peking om Nordkoreas kärnenergiprogram. Nordkorea har lovat att ge information om alla sina kärnanläggningar och avveckla sitt kärnprogram redan i år, det uppger den sydkoreanske deltagaren i sexspartssamtalen i Peking.

Samtidigt bekräftade inspektörerna från atomenergiorganet IAEA att den sista reaktorn i Nordkorea har stängt. 

De officiella sexpartssamtalen fick en bra start idag. Alldeles innan deltagarna från både Nord- och Sydkorea, Kina, USA, Ryssland och Japan gick in till förhandlingarna, bekräftades att Nordkorea nu stängt ner hela sin kärnanläggning i Yongbyon. Nu återstår att försegla reaktorn.

Fas två av nedrustningen
Anläggningen i Yongbyon var den sista, tidigare har inspektörerna från atomenergiorganet IAEA övervakat stängningen av fyra andra anläggningar också de i Yongbyon. I komplexet har det tillverkats plutonium som kan användas till framställning av kärnvapen.

Nu gäller förhandlingarna fas två i nedrustningen, att öppna upp och berätta om resten av kärnenergiprogrammet och att montera ner anläggningarna. 

Alldeles nyss sa den sydkoreanske delegaten att Nordkorea är villigt att ge sig in i fas två, något som många bedömare anser kommer att bli den stora stötestenen. Såhär säger Sveriges särskilde rådgivare för Koreahalvön Paul Beijer: 

Nedrustning mot olja och bistånd
– Man ska ha klart för sig det Nordkorea har gjort nu är att frysa vissa anläggningar. Det är inte samma sak som att stänga dem för gott, eller montera ned dem. Fortsättningen på förhandlingen kommer att ställa krav på att Nordkorea redovisar alla sina anläggningar på den det nukleära området och att man sedan diskuterar hur dessa så småningom ska kunna avvecklas. 

Nordkorea har förhandlat till sig ersättning i både olja och pengar för att stänga ner sina kärnenergianläggningar. Förhandlingarna har länge gått trögt och strandat i olika frågor om ekonomiska sanktioner från USA. Men nu har klimatet mellan USA och Nordkorea förbättrats, och det har varit betydelsefullt för förhandlingarna tror Paul Beijer. 

– USA har sedan strax före årsskiftet visat på en ny, mera aktiv förhandlingslinje och tagit direktkontakt med Nordkorea, och det tror jag har bidragit till att förbättra förhandlingsklimatet så mycket att vi börjar se resultat.

Elsa Helin
elsa.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".