1 av 2
Vinodlare missgynnas av Sveriges lägre skatt på öl än på vin.
2 av 2
Klicka för grafik

EU: Sverige bör sänka vinskatten

Uppdaterad 16:00
Sverige diskriminerar EU:s vinproducenter genom att ha lägre skatt på öl än på vin. Det menar EG-domstolens generaladvokat som på onsdagen har lämnat sitt utlåtande om Sveriges alkoholskatter.

Om EG-domstolen går på samma linje tvingas Sverige att jämna ut skattesatserna på öl och på vin.

Det är nu tio år sedan Sverige sänkte ölskatten för att alltfler åkte utomlands för att köpa billigare öl där. Även om vinskatten också sänktes några år därefter är skatten på öl fortfarande något mindre än skatten på vin.

Det bryter mot den fria konkurrensen inom EU, menar EU-kommissionen som därför stämde Sverige. Sveriges försvar har varit att skillnaden i skatt är så liten att det ändå inte påverkar vad konsumenten köper. 

EU-kommissionen har rätt i sin kritik
Den första juridiska fingervisningen kom alltså i dag, och enligt generaladvokaten har EU-kommissionen rätt i sin kritik. Sverige måste därför jämna ut skattesatserna på öl och vin, för att inte kunna anklagas för att gynna de inhemska ölbryggerierna på bekostnad av de europeiska vinproducenterna.

Det som fick generaladvokaten att bestämma sig för den hållningen är enligt domen att Sverige tillämpar olika skatteregler för öl respektive för vin. För de billigaste vinerna får skatten en högre inverkan på priset, och eftersom det är de som framförallt konkurrerar med öl kan man inte utesluta att de svenska reglerna snedvrider konkurrensen.

Men frågan ska nu vidare till EG-domstolen för ett avgörande. Den är ju inte bunden av vad generaladvokaten föreslår i sin rekommendation, utan kan komma att döma annorlunda. I domen om det svenska förbudet mot privatimport av alkohol som kom för en månad sedan gick domstolen emot generaladvokatens utlåtande, när de sa att förbudet strider mot EG-rätten.

Camilla Wahlman, Bryssel
camilla.wahlman@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".