Många fall för polisens hatbrottsjour

Stockholmspolisens hatbrottsjour har gett resultat. Projektet startade för drygt en månad sedan och har hittills hand om närmare 50 fall av misstänkta hatbrott.

– Det går bra, vi kämpar för större vana just på vårt område. Vi får väldigt mycket förfrågningar och förutom vår huvuduppgift att utreda, så får vi informera och utbilda. Vi är med på så mycket vi bara kan, säger Kristian Lexell, utredare på hatbrottsjouren.

Hatbrottsjouren är ett projekt som startade för drygt en månad sedan på direkt uppdrag av länspolismästare Carin Götblad.

Motivet är att kränka
Polisen har tidigare fått stark kritik för att inte uppmärksamma de här brotten tillräckligt. Hatbrott betyder att motivet varit att kränka någon på grund av etniskt ursprung, tro eller sexuell läggning.

Nu arbetar fyra utredare med närmare 50 fall och ett av dem har lett till åtal. Enligt Kristian Lexell är jourens uppgift utöver utredningarna att göra poliskåren mer medveten om hatbrotten.

– Vi försöker informera och på olika sätt göra alla mer vaksamma på hatbrott, både inom polisen, och bland våra externa samarbetspartners.

Räcker inte med Stockholm
På RFSL är man positiv till arbetet, men enligt förbundsordförande Sören Juvas räcker det inte att bara satsa på Stockholmsområdet.

– Det här är en del av polisen, det är inom ett distrikt som man genomfört den här satsningen. Men poliskåren finns i hela landet, och jag efterlyser att man tar liknande initiativ i andra distrikt för att få bättre och tydligare utredningar i de här frågorna. Det behövs, både för polisen och för att man som vanlig medborgare ska ha en tilltro till rättssystemet, säger Sören Juvas.

Kan bli fler jourer
Projektet ska pågå i ett år och om resultatet är märkbart positivt tror Kristian Lexell att det kommer bli fler hatbrottsjourer i landet.

– Om det visar sig att det är så effektivt som vi vid det här laget tror, så tror jag säkert att fler kommer att vilja ta del av det vi har lärt oss, och kanske försöka införa det där de arbetar, säger Kristian Lexell.

För mer information om hatbrott:
http://www.polisen.se/inter/nodeid=36332&pageversion=1.jsp

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".