Granskogen behöver blandas med mer lövträd.

Skogsindustrin bör satsa mer på lövskog

Klimatförändringarna tvingar skogsindustrin att ändra inriktning. Det varmare vädret ökar problemen med granbarkborren, och därför måste skogsindustrin överge den ensidiga satsningen på granskog. Det menar skogsbiolog Tommy Ek på länsstyrelsen i Östergötland. (SR Östergötland)

– Granen är ju den ekonomiska ryggraden i skogsbruket. Men jag tror att vi kommer att se över den här ganska ensidiga satsningen på gran för massaved i ensartade bestånd. Jag är övertygad om att vi kommer att se mer lövinblandning i våra skogar och mer rent lövskogsbruk, säger Tommy Ek.

På grund av granbarkborren?

– På grund av växthuseffekten, skulle jag vilja säga, att vi får ett varmare väder, fler stormar. Det gör att granbarkborren utvecklas mycket mer och att vi får ett större problem med den med tiden.

Under våren och sommaren har även länsstyrelsen fått agera för att få bort granbarkborren från sina naturreservat i Östergötland där 38 områden klassats som angripna.

Tar tid
En omsvängning av skogsindustrin bort från granskog kommer att ta tid. Idag finns inte mycket alternativ för skogsägare som vill ställa om från barr- till lövträd. Men Tommy Ek anser att det finns pengar att tjäna så småningom:

– Om vi blir duktigare på lövskogsbruk i takt med att vi fortsätter att utveckla det, då får man såklart ut mycket mer pengar samhällsekonomiskt i slutändan, om man kan sälja parkettgolv jämfört med om man säljer pappersmassa. Det här är en ekonomisk fråga som jag inte är expert på, men jag är övertygad om att en större mångfald skulle vara bra för att sprida riskerna framöver.

SR Östergötland, Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".