Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Chile: Ingen lösning i gruvarbetarstrejken

I Chile går en gruvarbetarstrejk in på sin tredje vecka, utan någon lösning i sikte. Flera av de stora koppargruvorna har från och till tvingats stoppa produktionen helt, vilket också drivit upp världsmarknadspriset på koppar.

Gruvarbetarstrejken är lite märklig såtillvida att det inte är de som arbetar direkt i gruvan som strejkar. Det är istället arbetare som är anställda av olika slags servicebolag som har kontrakt med det statliga gruvbolaget Codelco.

Men genom att med militanta metoder blockera tillfartsvägarna till gruvorna har de strejkande ändå lyckats sabotera och i vissa fall helt och hållet paralysera produktionen och målsättningen för den här veckan är att tvinga alla de stora koppargruvorna att stå helt stilla.

Våldsamma sammanstötningar
Det har redan varit våldsamt och det kan bli ännu våldsammare men eftersom sammanstötningarna mellan strejkande och polis sker på så avlägsna platser, långt från bebodda områden, högt uppe i bergen så har strejken, trots dess ekonomiska betydelse, ändå inte påverkat den allmänna atmosfären i samhället ännu.

Men det kan komma att ändras i takt med att anhöriga och andra grupper också dras in i strejkaktiviteterna.

Det är de extremt höga kopparpriserna som ligger bakom alltihop för tack vare dem har de direkt anställda arbetarna i Codelco, liksom också de på de privata koppargruvorna lyckats driva igenom exceptionellt bra avtal de senaste månaderna.

Oro hos regeringen
Och att de kontraktsanställda, som redan har sämre villkor, inte vill hamna allt för mycket på efterkälken, är egentligen självklart.

Men regeringen är orolig eftersom planen är att spara överskottet från de höga kopparpriserna i internationella fonder för kommande, sämre, tider och inte att spendera dem i löneökningar och extrabonusar som gruvarbetarna, och många andra chilenare med dem, skulle vilja.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".