Åtråvärda oljefyndigheter utanför Gotland

Ett privat företag vill börja borra efter olja utanför Gotlands ostkust. Enligt företaget skulle fyndigheten kunna täcka 20 procent av Sveriges importbehov i 20 år. Men Naturskyddsföreningen kritiserar planerna.

– Eftersom det dels är förenat med risker och dels egentligen inte är den långsiktiga lösning vi vill ha, så tycker vi från Naturskyddsföreningens sida att man borde satsa mer långsiktigt på en lösning som kan bli hållbar. Då är ju inte vår högsta prioritet att börja borra efter olja i Östersjön, säger Claes Hjelm.

Oljefyndigheterna utanför Gotlands kust är åtråvärda. Redan nu pumpar ett polskt företag upp olja i sin del av den ekonomiska gränszonen i Östersjön.

Snart kanske oljan på den svenska sidan också kommer att pumpas upp. Det privata svenska oljebolaget Oljeprospektering AB ska i höst ansöka om att få göra provborrningar till havs, 50 kilometer syd-sydost om Gotland.

Kan minska importbehov
Det är regeringen som ger tillstånd till provborrningar. Om de ger tillstånd och om proven motsvarar förväntningarna, tror Oljeprospektering AB att det i framtiden går att pumpa upp olja som motsvarar 20 procent av Sveriges oljebehov om året under en 20-årsperiod.

Då skulle Sverige inte behöva importera lika mycket. Det säger Torgny Berglund, vd i Oljeprospektering AB.

– En stor del av vårt oljebehov kan täckas från det här området, säger Torgny Berglund.

Olja ses ju inte som framtidens bränsle, hur ser du på det?

– Vi tror ju att det kommer att behövas drivmedel för transportsektorn i framtiden, och även om man användre alternativa bränslen i framtiden så tror vi att oljan kommer vara en viktig resurs under en övergångsperiod.

Anna Ericsson
ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".