Valrörelsen igång i Israel

På tisdagen startar valrörelsen i Israel på allvar i och med att Arbetarpartiet väljer sin nya ledare och därmed premiärministerkandidat.
Kampanjen inför nyvalet i slutet av januari kan komma att visa upp tydligare politiska alternativ i Israel, speciellt om favoriten i partiledarvalet vinner. Misslyckad taktik När Arbetarpartiets ledare Benyamin Ben-Eliezer drog sig ur regeringen i slutet av oktober, var ett av hans skäl att förbättra sin ställning inom partiet för att kunna komma tillbaka ännu starkare. Idag framstår hans taktik som misslyckad. Slår samstämmiga opinionsundersökningar bland dom 110 000 medlemmar, som har rösträtt i Arbetarpartiets partiledarval idag in, så kommer Ben-Eliezer att besegras med bred marginal av Haifas borgmästare, och generalmajoren i Israels arméreserv Amram Mitzna. Mitzna spås få över hälften av rösterna, klart över de 40 procent han behöver för att vinna redan i första omgången. Oprövat kort i politiken Efter nära ett decennium som borgmästare i Haifa, Israels största hamnstad, är Mitzna ett oprövat kort i rikspolitiken. Men han är en känd figur i Israels offentliga liv sen många år. Han sågs som krigshjälte redan i sexdagarskriget 1967 och återigen 1973, men blev känd för en större allmänhet 1982, då han som hög arméofficer motsatte sig Ariel Sharon, då försvarsminister, och hans krig i Libanon, som ledde fram till massakern i dom palestinska flyktinglägren Sabra och Shatila. För förhandlingar Mitzna betraktas som en duva i förhållandet till palestinierna även om han som befälhavare på Västbanken under den första Intifadan i slutat av 80-talet genomförde den dåvarande Arbetarpartiregeringens hårda politik mot upprorets stenkastare. Nu säger sig Mitzna vara för omedelbara förhandlingar med palestinierna och med vilken palestinsk ledare som helst, inklusive Yassir Arafat. Det är en politik som står i klar kontrast, inte bara mot det regerande Likudpartiets, utan också mot Ben-Eliezers och det nuvarande ledarskapets inom Arbetarpartiet. Liten chans att vinna Få tror dock att Arbetarpartiet har någon större chans att besegra högern i valet i slutet av januari, men vinner Mitzna idag, kan dom israeliska väljarna få betydligt tydligare alternativ att ta ställning till. Hoppet på vänsterkanten i Israel - och i Fredslägret - är också att Israel för första gången på flera år ska få en livskraftig och kraftfull opposition.
Lars Kobbe, Kairo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".