Det rök från byggnaden flera timmar efter kraschen.

"Flygolyckan i São Paulo inte oväntad"

Den svåra flygplansolyckan i Sao Paolo då 200 människor dödades, var förutsägbar. Det menar många brasilianare som länge har kritiserat den bristande säkerheten på Congonhas-flygplatsen, där olyckan skedde.

Congonhas flygplatsen ligger mitt i São Paulos stadslandskap. Plan som ska landa sveper lågt över tätt trafikerade avenyer, vidsträckta bostadskvarter och industriområden.

Eftersom landningsbanan är så kort händer det ganska ofta att planen stannar med nosen hängande ut över bilar och bussar som jagar fram på avenyn några meter längre ner.

Det har också förekommit att plan har kraschat på gatan med dussintals dödsoffer som följd.

Förbjöd större plan
Av just det skälet förbjöd en domstol i början av året större plan att landa på Congonhas. Det beslutet hävdes senare av en högre instans, med hänvisning till de ekonomiska förluster det skulle innebära, men under förutsättning att landningsbanans kvalitet förbättrades.

På senare tid har landningsbanan också fått ny asfalt, men den är fortfarande kort och har fortfarande problem med att snabbt nog få bort regnvatten.

Så sent som i måndags gled två mindre plan av banan, utan att någon kom till skada.

Orsaken ännu oklar
Exakt vad som orsakade olyckan på tisdagen är inte klart. En del experter påpekar att det förolyckade Airbusplanet inte tillhörde den kategori som brukar ha problem.

Andra tror att piloten, när han insåg att var risk för att planet skulle plana, försökte få det att lyfta igen, och att det var då som det krockade med flygbolaget TAM:s administrationsbyggnad och en bränsledepå.

Oavsett vad som är den direkta orsaken, så står det klart att olyckan i São Paulo igår, som är den andra stora flygolyckan på kort tid i Brasilien, kommer att tvinga fram en intensiv debatt om flygsäkerheten, ett tema som varit aktuellt under hela året, men som nu är aktuellare än någonsin.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".