Irak-reträtt stoppad av republikanerna

I en omröstning i den amerikanska senaten stoppade republikanerna på onsdagen demokraternas plan på en Irak-reträtt.

Det blir inget amerikanskt uttåg ur Irak som den av demokraterna kontrollerade kongressen ville, efter ett dygns debatt sade kongressen i praktiken nej till att ta hem trupperna.

Trötta senatorer
Det var trötta, med ögonlocken blinkande och något rufsiga, senatorer som till slut röstade om det demokratiska förslaget att dra sig ur Irak inom 120 dagar.

Förslaget fick i och för sig stöd, 52 senatorer röstade för och 47 emot i den av demokrater knappt kontrollerade kongressen, men det räcker inte.

Hindrar debatt
Det behövs 60 procent av rösterna för att gå vidare. Då hindrar man republikaner att i talarstolen blockera förslaget genom att debattera i all oändlighet. Det behövs flera republikaner som byter sida än de få som gjorde det på onsdagen.

Och inte ens det skulle ha räckt. President George Bush har lovat att lägga sitt veto mot alla förslag som innebär ett tillbakadragande. För att göra det vetosäkert krävs mer än 67 procent av rösterna.

Politisk teater
I protest mot detta nu omöjliga har demokraterna i sin tur skapat lite politisk teater. De har debatterat i 24 timmar och tvingat alla att stanna kvar i kongressen, en symbolisk men ändock parlamentarisk protest.

De rebelliska republikanerna som de kallas, ledda av senator Richard Lugar och John Warner, har krävt en ändring av president Bushs Irak-strategi. De har gått med på att vänta till i september då en rapport om läget i Irak ska presenteras. Sedan kräver de av president Bush att innan mitten av oktober ska en ny strategi ligga på bordet som innehåller ett faktiskt tillbakadragande av amerikanska soldater innan årets slut.

Jesper Lindau, Washington
jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".