Livsmedelshjälp behövs i Somalia

På torsdagen är det tänkt att den stora fredskongressen i Mogadishu ska återupptas. Den inleddes kort i söndags men sköts upp direkt på grund av att många delegater inte hunnit bege sig till den sargade huvudstaden. Dessutom är säkerhetsläget minst sagt delikat.

Islamitiska motståndsgrupper har hotat med attacker mot deltagarna i kongressen. Samtidigt säger FN:s livsmedelsprogram, WFP,  att skörden slagit fel och vädjar om mer pengar för att kunna förse omkring en miljon somalier med livsmedel.

– Regnperioden pågår och skörden borde komma in under juli-augusti, men vi har fått rapporter om att skörden slagit fel och kommer ligga långt under det normala. Antalet hjälpbehövande är inte fler men de behöver livsmedel en längre period än vi räknat med, säger Peter Smerdon, från FN:s livsmedelsprogram.

Behövs mer bistånd än beräknat
Som det ser ut nu behövs ungefär 19 miljoner dollar, cirka 130 miljoner kronor, mer än beräknat.

Det är främst i de södra och centrala delarna som skörden slagit fel, vilket hotar försörjningen för både den fasta befolkning och de hundratusentals somalier som är internflyktingar.

Framförhållning
FN räknar med att förråden kommer att ta slut i oktober men det är viktigt att ha god framförhållning. Livsmedeltransporter till Somalia är en komplicerad affär som tar lång tid. Omkring 80 procent av FN:s livsmedel transporteras sjövägen vilket blivit allt svårare.

– Hittills i år har det varit 17 piratattacker mot skepp utanför Somalias kust. Redarna blir allt mer ovilliga att skeppa humanitärt bistånd men också kommersiell last till Somalia, eftersom de fruktar att deras skepp kommer kapas. Somalia är ett av världens svåraste länder att operera i och det har blivit värre i år, säger Peter Smerdon.

Richard Myrenberg, Nairobi
richard.myrenberg@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".