Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vård till asylsökande varierar stort

Det råder stora skillnader i den vård asylsökande får på olika håll i Sverige. Alltför många är inblandade i besluten och det råder stor osäkerhet om vilken vård asylsökande har rätt till. ”Orimligt”, tycker Dick Clomén som är programsamordnare för flyktingstöd på svenska Röda korset.
– Vi ser att det finns en skillnad i hur man har tillgång till vård på olika platser i landet, säger Dick Clomén. – På ett ställe kan ett fall bedömas på ett sätt och på ett annat ställe på ett annat sätt, och det som avgör detta beror helt på vilken person den asylsökande möter när man ska till vården. Röda korset träffar varje år många asylsökande. Enligt statens avtal med sjukvården ska vuxna asylsökande kunna få akut sjukvård. Till det räknas allt som gör att hälsan inte försämras, däremot inte långsiktigt stöd och behandling. Det gäller inte asylsökande barn som får samma vård som barn som bor i Sverige, men för de vuxna asylsökande har Röda korset noterat att det är skillnad och alltför stor skillnad på vad som vid olika tillfällen och på olika orter räknas som akut sjukvård och det kan leda till orimliga följder, menar Dick Clomén på Röda korset. ”Man måste se den asylsökande” – Det kan ju alltså leda till rätt så allvarliga saker beroende på vad det handlar om för sjukdom. Vår mening är att man måste tro på personen man möter, man måste se människorna, man måste se den asylsökande och dess behov. Om inte personerna får vård kan det självklart leda till döden i värsta fall, och det vet vi, att det har hänt, säger han. Problemet är att det är många inblandade i de asylsökandes sjukvård. Det kan vara så att personalen på en flyktingförläggning som ska ordna transport till vårdcentralen tar ett beslut där den bedömer att det inte finns ett behov av akut vård. Stig Wintzer som är utredare på Landstingsförbundet menar att när man väl är hos en läkare går det inte att komma i från att det kan bli olika bedömningar vid olika tillfällen: ”Upp till den enskilde läkaren” – Ja, det är ju upp till den enskilda läkaren, det är ju läkarens professionella medicinska bedömning som avgör vilken vård som ska sättas in, och olika läkare kan ju göra olika bedömningar. Så är det ju när du och jag söker vården också, att det är inte säkert att vi får samma behandling när vi söker olika läkare för samma sjukdom, säger Stig Wintzer. Landstingens ansvar gäller ju bara för den sjukvård som det finns ett avtal med staten om, men i ett större perspektiv är Röda korset kritiskt till att Sverige inte satsar mer sjukvårdsresurser på de asylsökande.
Stefan Winiger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".