Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kristdemokraterna gör skatterevolt

Regeringspartierna har helt olika syn på den framtida skattepolitiken. Folkpartiet och centern vill prioritera slopad värnskatt. Kristdemokraterna vill i stället införa en trappstegsmodell för inkomstskatten.

Kristdemokraten Stefan Attefall är ordförande i riksdagens finansutskott.

– När man börjar betala statlig skatt i dag så åker man upp direkt och får betala 50 procents marginalskatt. En modell som vi diskuterar är att man börjar betala 35 procent och efter ett tag 40, 45, 50, så det stiger mer i trappstegar upp till 50 procent nivån. Det är att sänka marginalskatten för ganska breda löntagargrupper och det tycker vi är viktigare att ta före man ger sig på värnskatten.

Går emot centern
Kristdemokraternas förslag om att införa fler steg i skatteskalan för att på så sätt gynna medelinkomsttagare, innebär att partiet går emot centern och folkpartiet. De vill istället prioritera marginalskattesänkningar för höginkomsttagare genom bland annat slopad värnskatt.

Kristdemokraternas förslag innebär att partiet istället hamnar närmare moderaterna som har antytt att efter de utlovade jobbskatteavdragen, kan det behövas ännu fler riktade skattesänkningar för låginkomsttagare, för att bland annat få tillbaka fler förtidspensionärer till arbetsmarknaden.

Uppochnedvänt
Det är alltså lite av den uppochnedvända världen; centern och folkpartiet vurmar för höginkomsttagare medan moderaterna talar sig varma för låginkomsttagare.

Att kristdemokraterna hamnar närmare moderaterna och finansminister Anders Borg, det bekräftar kristdemokraternas Stefan Attefall.

– Vi har en gemensam syn på prioriteten att i första hand lägga energin på låg- och medelinkomsttagare. Där tror jag att Anders Borg och vi kristdemokrater har en gemensam prioritering.

Kritiseras
Kritiken mot kristdemokraternas utspel låter inte vänta på sig. Så här säger centerns skattepolitiske talesman, Jörgen Johansson.

– Kravet jag tycker man ska ha på ett skattesystem är att det ska vara enkelt, det ska ha en legalitet. Jag tror att det här kommer att krångla till det mer.

Så du är inte förtjust i kristdemokraternas förslag?

– Nej, jag tror man bör fundera utifrån det förenklade systemet och då tycker jag inte att det här är en bra modell att gå på.

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".