Flodvåg kan ha bildat Engelska kanalen

Det var gigantiska flodvågor som skar av Storbritannien från Frankrike för flera hundratusen år sedan. Forskare vid ett universitet i London har studerat Engelska kanalens botten och kommit fram till att Storbritannien blev en ö efter kanske världens största flodvåg.

Om ni ställer tillbaka klockan minst 200 000 år och tittar ut över det som i dag är Engelska kanalen får ni en garanterad dramatisk upplevelse. För mellan 200 000 och 450 000 år sedan fanns ingen kanal mellan Storbritannien och Frankrike. Däremot fanns en stor insjö strax norr om Engelska kanalen.

Vågen varade i flera månader
Enligt de två forskarna Sanjeev Gupta och Jenny Collier vid Imperial College London steg vattennivån i sjön så mycket av all glaciäris som smält, att kalkstensberget på den plats som i dag är Engelska kanalen mer eller mindre pulveriserades av en gigantisk flodvåg. Vågen varade i flera månader och som kanske till och med var den största i historien.

När flodvågen var som starkast ska den likt syndafloden ha störtat fram i en hastighet av en miljon kubikmeter vatten i sekunden. Jämför det med världens kanske mest kända vattenfall Niagara, där måttliga 2 000 kubikmeter vatten passerar i sekunden.

Flodvågen såg sedan till att Themsen och Rhen tog en ny väg, och därmed var Engelska kanalen bildad.

Kullkastar tidigare teorier
Forskarna presenterar sina rön i tidskriften Nature, och där kan man också läsa att den nya teorin helt kullkastar det som hittills sagts; att Storbritannien skars av från Europa under lång tid genom normal erosion.

Teorin om flodvågen förklarar också varför invandringen till Storbritannien helt upphörde under omkring 120 000 år, det var si och så med simkunnigheten på den tiden nämligen.

Johan-Mathias Sommarström, London
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".