Flera kvarter spärrades av. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/SR

Kraftig explosion i New York

En kraftig explosion på centrala Manhattan i New York under rusningstid, midnatt svensk tid, orsakade chock och rädsla bland de boende. En person dog av en hjärtattack i samband med explosionen, och 30 personer är skadade, varav minst två av dem allvarligt.

Explosionen var en olyckshändelse, men väckte skräck för en terroristattack bland New York-borna.

– Jag blev rädd. Jag var orolig att det var en ny terroristattack, säger Natascha Weyford som jag träffar precis när hon dirigerats ut från det avspärrade området.

Olyckshändelse i ångsystemet
Det var ett 60 centimeter brett rör i den underjordiska ångsystemet som bland annat leder bort ånga från New Yorks många luftkonditioneringar som brast och orsakade explosionen i en transformator.

Explosionen var kraftig berättar ögonvittnen.

– Man kände hur hela marken skakade och folk skrek, säger en kille på platsen. En del fick panik och grät och skrek eftersom man tänkte på 11 september, berättar en annan.

Kokhett vatten
Under några minuter sprutade kokhett vatten upp som ur en gejser tillsammans med lera stenar och asfalt.

Det kraftiga trycket skakade byggnaderna intill.

– Byggnaden skakade lite och små stenar kom in genom vårt fönster på 27:e våningen, då bestämde vi oss för att ge oss av berättar en av dem som jobbar vid olycksplatsen.

Frågan är nu hur mycket av nedfallet som var förorenat. Ång-systemet är från 1924 och det finns stor risk för att det kommit ut asbest.

Ångpelare
I flera timmar efter explosionen sprutade ånga i en stor pelare, 10-12 våningar upp på de kringliggande byggnaderna och det var en tät lukt som kom från en kemtvätt innan man lyckades få ned trycket och kunde leda iväg ångan i systemet, något som gjorde att det pyste ånga ur brunnslocken flera kvarter från olycksplatsen.

När ångan försvann såg man att det låg en liten lastbil i det nästan åtta meter breda hålet.

Trots de många skadade så var ändå New Yorkarna lättade. Det bara var en olyckshändelse.

Jenny Sanner Roosqvist, New York
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".