Ungdomsarbetslöshet skiljer mellan kommuner

Ungdomsarbetslösheten sjunker i Sverige. Men det är stor skillnad mellan kommunerna och en del kommuner har fortfarande hög ungdomsarbetslöshet.

I exempelvis Haparanda har över 14 procent av alla mellan 18-24 år inget jobb. Pia Ahokas är en.

– Jag har sökt ganska många jobb. Jag sökte till och med till Finland, men jag fick inget svar, de flesta hade ju redan anställt, säger hon.

19-åriga arbetslösa Pia Ahokas har sedan en vecka tillbaka en praktikplats på en godisaffär i Haparanda, en kommun där etableringen av ett Ikeavaruhus har skapat mängder med nya jobb sista året.

Hur länge tänker du fortsätta att försöka här i Haparanda?

– Vi får se när jag ledsnar, just nu tror jag chanserna är ganska stora átt jag får jobb, eftersom jag är på praktik här, säger hon.

Totalt sett har ungdomsarbetslösheten i Sverige sjunkit senaste året. Det vill säga de öppet arbetslösa, och de få som fortfarande finns kvar i olika arbetsmarknadsåtgärder var i juni i år nästan 23 000 färre, jämfört med för ett år sen.

Stora skillnader
Skillnaderna mellan kommunerna är stora. Haparanda hade den näst högsta ungdomsarbetslösheten i landet, över 14 procent. Det kan jämföras med Danderyd, där inte ens en procent var utan arbete.

– Jag kan ju bara svara för Haparanda och det är ju en orsak tror jag till att ungdomar stannar i större utsträckning nu än tidigare, säger Lars-Henrik Bucht.

Lars-Henrik Bucht på arbetsförmedlingen i Haparanda, tror också att allt fler pendlare från grannkommunerna som fått jobb i Haparanda, gjort det fortsatt svårt för unga att få arbete.

Ekonomin går bra
I takt med att den svenska ekonomin nu går så bra och en del företag i storstäderna till och med har svårt att hitta personal skulle vinna på att flytta verksamheten.

– Det kanske skulle vara enorma fördelar, maskiner är ju lättare att flytta än människor.

Nils Eklund, P3 nyheter
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".