Berezovskij.

Mordförsök mot exilryss avvärjdes

Den ryske miljardären och Putinkritikern Boris Berezovskij, som lever i exil i London, säger att han varit utsatt för ett mordförsök, men att han undkom tack vare en varning från den brittiska polisen.

För ett par veckor sedan fick Berezovskij reda på att någon försökte mörda honom, och han flydde därför tillfälligt från sin bostad i en exklusiv stadsdel i London.

Samma personer
Enligt Berezovskij själv var det samma personer som ville mörda honom, som i november förra året låg bakom mordet på regimkritikerna och forne KGB-agenten Alexander Litvinenko, Berezovskij säger att han fick varningen av den brittiska polisen.

Polisen i London bekräftar att de gripit en missänkt för mordförsök, han förhördes, och enligt Berezovskij ska han sedan ha skickats hem till Ryssland.

Berezovskij är en av president Vladimir Putins främsta kritiker. Och han har sagt att Putin ytterst var ansvarig för mordet på Alexander Litvinenko.

Lever i exil
Berezovskij lever i exil i Storbritannien, trots påstötningar från Ryssland har britterna vägrat lämna ut honom, han sägs bland annat misstänkas för kopplingar till pengatvätt och korruption.

Rysslands ambassadör i Moskva kommenterar uttalandet från Berezovskij med att säga att uttalandet var konstigt- och att han inte kan bekräfta det.

På en presskonferens sa Berezovskij att hans information inte har någonting med det upptrappade diplomatiska bråket mellan Storbritannien och Ryssland att göra, men faktum är att hans uttalande bara kom drygt två dygn efter att den brittiska regeringen beslutat utvisa fyra ryska diplomater.

Johan-Mathias Sommarström, London
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".