USA-börsen backar efter fondkollaps

De amerikanska börserna backade på onsdagen när det visade sig att värdet på två av den anrika investeringsfirman Bear Sterns hedgefonder i stort sett var utraderat.

Bear Stearns har investerat i skulder på bostadsmarknaden, så kallade högrisklån till konsumenter med låg kreditvärdighet.

Oroad
Den amerikanske centralbankschefen Ben Bernake sade på onsdagen att han är oroad över utvecklingen, men försvarar lånen.

Högrisklånen är viktiga för att folk ska kunna köpa hus men konsumenten ska skyddas mot ovettig och bedräglig utlåning, sade Ben Bernake.

Saknar värde
Bear Sterns meddelade på onsdagen att en av deras hedgefonder som investerat i skulder med hög risk i dag helt saknar värde och att en andra förlorat 90 procent av sitt värde. Det är mycket pengar, för några veckor sedan lade Bear Sterns upp 11 miljarder kronor bara i ett försök att rädda en av fonderna

Orsakerna står att finna på den amerikanska bostadsmarknaden där ett helt segment på lånemarkanden befinner sig i djup kris, subprime mortages, krediter som getts till hög risk ofta helt utan kreditkoll, fallande fastighetspriser och högre räntor har gjort att folk med de lånen inte kan betala tillbaka.

Sälja tillgångar
Många investerare försöker nu sälja av tillgångar kopplade till högrisklån. Det är denna ”bubble-kittling” som gör marknaden nervös.

Enligt investeringsrdgivaren Morgan Stanleys ekonomer så blir det ingen krasch. Högrisklån är bara åtta procent av bostadslånen i USA men det handlar ändå om ungefär 5 400 miljarder kronor.

Federal Reserves Ben Bernake sa på onsdagen att man ska reglera lånemarknaden, bland annat införs ett nationellt register över långivare för att skydda konsumenterna.

Jesper Lindau, Washington
jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".