P-piller kan bidra till samlagssmärtor

P-piller kan vara en av många orsaker till vestibulit, eller samlagssmärtor. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet Danderyds sjukhus som är gjord bland 150 kvinnor.

– Alla andra sa att sex var skönt, och det tyckte inte jag, aldrig någonsin. Det gjorde ont. Det var ungefär som att ha sex med en grankotte, säger Mikaela.

Mikaela är idag 26 år och fick diagnosen vestibulit för två år sen. Det är en vanlig sjukdom. Ungefär en av tio unga tjejer mellan 20 och 29 år är drabbade av samlagssmärtor. 

– Det känns som nu, nu spricker jag. Det svider, det bränner, säger Mikaela.  

Upprepade svampinfektioner
Men fortfarande vet inte läkarna riktigt vad som orsakar smärtan. Gemensamt för tjejerna är att de har höga krav på sig och många har haft upprepade svampinfektioner, men även p-piller kan vara en av orsakerna. Det visar en ny studie av Ulrika Johannesson, gynekolog och förlossningsläkare på Danderyds sjukhus. 

– Kvinnor som använder p-piller har lägre smärttrösklar i området kring slidöppningen, det vill säga att de lättare får ont. Vi har också sett att deras slemhinna ändrar sin uppbyggnad. Vi tror att den kanske är lite mindre motståndskraftig mot mekanisk stress, och vi har också sett att hormonhalten ändras när man äter p-piller, säger hon.  

Vanligaste preventivmedlet
P-pillret är det vanligaste preventivmedlet och det som oftast rekommenderas i första hand. Inga-Lill Olsson är barnmorska på Huddinge ungdomsmottagning. De tjejer hon träffar med samlagssmärtor, äter p-piller.

– Att sluta med p-piller har inte vi upplevt har det har gjort någon skillnad. De har fortfarande haft kvar sin samlagssmärta. 

Mikaela började äta p-piller när hon var 17 år, men fick sluta när hon började behandlingen på Danderyds sjukhus. 

– Det tog nästan ett år innan jag upptäckte att det blev skillnad, och då märkte jag att jag blev våtare, säger hon. 

Jenny Hallberg, P3 Rond
jenny.hallberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".