Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skärpt lag i Storbritannien mot pedofili

Den brittiska regeringen föreslog på tisdagen en ny lag som kriminaliserar förberedelse till sexuella övergrepp på barn, som en del av ett lagpaket för att komma åt sexuella övergrepp av alla slag. Det ska helt enkelt bli brottsligt i Storbritannien att i pedofilsyfte kontakta barn och skapa förtroende hos dem, rapporterar SR:s korrespondent Agneta Ramberg.
Tanken med det brittiska regeringsförslaget är att pedofiler skall kunna gripas innan ett planerat övergrepp har hunnit äga rum. Lagen kommer att göra det till ett brott att kontakta ett barn, odla vänskap och skapa förtroende hos det, om avsikten med kontaktskapandet är sexuell. Framför allt handlar det om att försöka komma åt de pedofiler som närmar sig barn via Internet, oftast genom att utge sig för att vara någon annan, någon i deras egen ålder. Barnskyddsorganisationer välkomnar lagen; andra pekar på de problem det kan bli att bevisa vilka avsikter som ligger bakom när någon närmar sig ett barn. Lagpaketet som lades fram på tisdagen är den största omdaningen av den brittiska sexualbrottslagstiftningen på 100 år. I paketet ingår också skärpt övervakning av dömda pedofiler efter de att de avtjänat sina fängelsestraff, en ny lag om barnprostitution som gör allt sexuellt umgänge mot betalning med någon under 18 år till ett brott med långa fängelstraff som påföljd, och en ny våldtäktslag. Avsikten med den är att fler våldtäktsanklagade skall kunna fällas och att det skall bli svårare för dem att hävda att de trodde att offret var med på saken.
Agneta Ramberg, London

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".