Åsa Thorstensson.

Regeringen bildar ny trafikmyndighet

Regeringen fattade på torsdagen beslut om att tillsätta en utredning som ska förbereda bildandet av en ny myndighet som ska heta Transportstyrelsen.

Det innebär att de myndigheter som idag har ansvar för trafiksäkerheten i Sverige kommer att slås ihop för att bilda den nya myndigheten.

– Regeringen vill ha en samlad myndighet med det samlade ansvaret för trafiksäkerheten. Därför går vi nu vidare med att bilda Transportstyrelsen som kommer att inkludera de inspektioner som i dag ligger på Luftfartsstyrelsen, Sjöfartsverket, Vägtrafikinspektionen och Järnvägsstyrelsen, säger Åsa Thorstensson, infrastrukturminister.

Bättre säkerhet
Regeringens förhoppningar med den nya myndigheten är att trafiksäkerheten på våra vägar och järnvägar, till sjöss och i luften ska bli bättre. Det ska bland annat ske genom att dra en tydligare gräns mellan de verk som sköter till exempel själva vägen eller rälsen och de som ansvarar för säkerheten.

De verksamheter som sätter upp regler för trafiksäkerheten och sedan kontrollerar att reglerna följs ska slås ihop till en gemensam myndighet och det ska göra att trafiksäkerheten blir mer lika på de olika områdena. Men det ska också bli mer effektivt.

Praktiska konsekvenser
Rent praktiskt kommer det till exempel att innebära att de som ska söka körkortstillstånd kommer få ansöka hos den nya myndigheten Transportstyrelsen i stället för hos Vägverket framöver.

Frågetecknen är var den nya myndigheten ska ligga och hur mycket det kommer att kosta. Men även hur sammanslagningen kommer att påverka de befintliga myndigheterna när de ska föras samman.

Luftfartsstyrelsen skeptisk
Nils Gunnar Billinger är generaldirektör på Luftfartsstyrelsen, den myndighet som är kanske mest skeptisk till vilka fördelar en sammanslagning kan medföra.

– Vår personal är väldigt specialiserade på flygsäkerhet. Flygsäkerhetsarbete är något annat än vägsäkerhetsarbete.

Bodil Lundmark
bodil.lundmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".