Ringholm för lindrigare fastighetsskatt

Finansminister Bosse Ringholm öppnar för ordentliga lindringar av fastighetsskatten. Bland annat kan han tänka sig att låta fastighetsägare vänta med att betala skatt tills huset säljs.
– Jag tror att det är möjligt att se om det finns som i en del andra länder möjligheter till en annan konstruktion utav reavinstskatten, och att man kan skjuta upp en del av skatten och när man väl säljer fastigheten betala. Jag vet att det är omgärdat av många invändningar så att det är inte alls säkert att det går men jag tycker att det är värt att man undersöker den möjligheten, säger Bosse Ringholm. Ett återkommande problem Fastighetsskatten har varit ett återkommande problem för regeringen. Stigande huspriser har lett till att skatten har ökat kraftigt på flera håll i landet och tvingat människor att flytta från sina hem. Efter hårt opinionstryck sänktes skattesatsen och en begränsningsregel infördes som innebär att ingen ska behöva betala mer än fem procent av sin inkomst i fastighetsskatt. Nu öppnar alltså finansministern för ytterligare förändringar. Förutom idén om att skjuta upp skatten vill Bosse Ringholm också utvidga begränsningsregeln. – Det man kan pröva är om detta kan gälla också sammanlagd fastighetsskatt och förmögenhetsskatt, och inklusive då fritidshus, säger Bosse Ringholm. När skulle ett sådant här förslag kunna bli verklighet? – Den här utredningen har nyligen börjat sitt arbete, i höst, så att de måste ju få litet tid på sig naturligtvis, men jag förutsätter att de under nästa år kommer att lämna successiva förslag till regeringen. Ett förslag kan tidigast läggas av regeringen nästa höst, säger Bosse Ringholm. Det var under ett framträdande på Stora Skattedagen arrangerad av Stockholms handelskammare som Ringholm lanserade sina nya tankar om fastighetsskatten. Samtidigt flaggade han för att vissa företag i framtiden i framtiden kan få betala ett fast skattebelopp istället för att skatta på vinsten. Syftet är att komma åt skattefuskare.
Martin Ahlquist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".