Grisviruset kan utrotas från Sverige

På torsdagen hölls ett möte för grisuppfödare i Skåne där man informerade om hur den smittsamma grissjukdomen PRRS ska bekämpas och de ekonomiska konsekvenserna av smittan.

Mötet var mycket välbesökt och en av grisuppfödarna på mötet var Magnus Björkman från Tomelilla. Han är inte överraskad att smittan drabbat Sverige.

– Det är klart att man blev ju inte helt överraskad om jag ska vara ärlig. Det har förekommit en hel del transporter av slaktdjur från södra Sverige till bland annat Tyskland. Det är troligt att smittan kommit genom de transporterna. Jag har varit väldigt ifrågasättande till de transporterna tidigare, säger han.

Är du rädd för att själv drabbas av det här?

– Ja visst är jag det.

Vad skulle det innebära för dig om du fick det här viruset på din gård?

– Det skulle kunna innebära en stor ekonomisk förlust. I några fall kan det säkert röra sig om hundratusentals kronor, kanske även miljonbelopp i produktionsbortfall, förutom de psykiska påfrestningar det innebär att se sjuka djur.

Grisviruset PRRS finns nu på åtta gårdar, sju i Skåne och en i Halland. Dessa gårdar, och ytterligare några som varit i kontakt med de smittade gårdarna, är fortfarande avspärrade.

Avlivning
I måndags inleddes avlivningen av små grisar i de smittade besättningarna. På fredag ska de större djuren transporteras för slakt i Kristianstad.

Runt hela Skåne fortgår arbetet med provtagningar och smittspårning.

Mats Törnqvist, chefsveterinär på Svenska Djurrättsvården, tror att de här åtgärderna ska räcka för att utrota sjukdomen från Sverige.

– Det är viktigt att konstatera att de här åtta gårdar som vi har nu, de hänger ihop i två olika härdar. Vi har egentligen ingen spridning utöver dessa två härdar. Sedan att det tillkommer någon enstaka kontaktgård i det nätet det betyder inte särskilt mycket. Så länge det inskränker sig till två härdar så är vi ganska förhoppningsfulla.

Hur många grisar måste smittas innan man ger upp och konstaterar att vi har den här smittan i Sverige?

– Det är omöjligt att säga. Men hittar vi positiva regenter i andra delar av landet så är risken stor att man tvingas ge upp.

David Rasmusson, SR Malmö
david.rasmusson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".