Estlands ryssar vill inte gå med i Nato

Sjuttio procent av Estlands befolkning stödjer ett Nato-medlemskap. Bakom uppslutningen ligger minnena från nästan 50 års Sovjetockupation, men bland landets ryskspråkiga befolkning finns många som inte tycker att Estland skall gå med i Nato.
– Vi måste vara på vår vakt. Vi tror inte på något angrepp, definitivt inte, men att tillhöra en stor organisation är säkrare för oss än att stå ensamma, säger Liis Klaar som är viceordförande i den organisation som har bildats i Estland för att stödja estniskt medlemskap i Nato. Organisationen har arbetat i ett Nato-positivt klimat, men det är ändå en grupp i Estland som inte ser särskilt positivt på Nato: landets ryssar, som utgör ungefär 30 procent av befolkningen. Många ryskspråkiga Nato-kritiska I till exempel Narva, vid gränsen till Ryssland, är nästan alla ryskspråkiga och många kritiska till Nato: – Det vore mycket bättre om Estland istället för att gå med i Nato ägnade sig åt att andra problem som till exempel att sluta diskriminera ryssarna, säger en Narvabo. Estländska ryssar upplever diskriminering Många ryssar i Estland känner sig diskriminerade. I Narva är 96 procent av befolkningen ryssar men man ser ändå knappt en enda skylt på ryska i hela stan. Esterna glömmer inte den förryskning de själva utsattes för under Sovjettiden. Nu är det estniskan som gäller även om bara en liten del av stans invånare kan estniska. Dåliga kunskaper i estniska gör att ryssarna också har svårt att få estniskt medborgarskap, och det finns en oro för att den hårdare bindningen till väst som ett Nato-medlemskap medför kommer att göra saker och ting ännu svårare för den ryska befolkningen. ”Ryssland kanske försvårar” – Om Ryssland reagerar negativt på Natomedlemskapet så kanske de försvårar gränspassager, befarar en man på gatan. Många i Narva upplever Nato som riktat mot Ryssland. Redan i dag är det visumtvång och krångel för de som vill åka och hälsa på släktingar på andra sidan gränsen, och det finns en oro för att det blir ännu krångligare den dag Estland är en del av Nato.
Christer Fridén, Narva

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".