Fredskonferens i Somalia besköts

Den stora fredskonferensen i Somalia som inleddes på torsdagen besköts i en granatattack. Granaterna ska dock ha missat sitt mål, men sex civila uppges ha dödats, varav fem barn.

Över tusen delegater från olika somaliska grupperingar samlades ändå i huvudstaden Mogadishu för samtal. Men hoten från islamistiska motståndskrafter gör att det fortfarande är osäkert om konferensen kan fortsätta.

Granatattack
Knappt hade premiärministern för interimsregeringen, Ali Mohammed Gedi, hunnit avsluta sitt välkomsttal och bege sig från konferenslokalerna förrän granatattacken genomfördes.

Sammanlagt sex granater sköts mot området men samtliga uppges ha missat målet, vilket är en gammal polisstation.  

Trots hoten kunde ändå omkring tusen delegater samlas under fyra timmar vid det hårt bevakade området.

Förbättra sitt rykte
Premiärministern sa i sitt korta tal att: ”Landet måste göra sig kvitt bilden av att vara en frizon för terrorister. Vi har förlorat förtroendet, vi måste återupprätta Somalias rykte i världen.”

Ännu väntas ytterligare omkring 300 delegater, från gamla krigsherrar, klanledare, till politiker och exilsomalier.  

Konferensen som skjutits upp ett otal gånger ska nu fortsätta på lördag, förhoppningsvis med alla delegater närvarande. Syftet med konferensen är att försöka driva igenom en varaktig fred och en ny konstitution. 

Mörk skugga
Hoten från islamistiska krafter hänger dock som en mörk skugga över konferensen.

Det var i julas som interimsregeringen drev bort de islamiska domstolarna från Somalia med hjälp av etiopiska styrkor, sedan dess verkar domstolarna i exil och har hotat med attacker mot konferensen, just som dem i dag.

Förväntad lösning
Förhoppningarna är ändå stora på att konferensen ska leda till någon form av lösning på den extremt komplicerade somaliska konflikten.

Interimsregeringen betraktas som ganska svag och den har fått kritik för att den inte tidigare bjudit in fler parter till seriösa samtal om hur landet ska ledas.

Richard Myrenberg, Nairobi
richard.myrnberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".