Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Baltikum i Nato påverkar oss inte”

Inom kort väntas de tre baltiska staterna upptas i försvarsalliansen Nato. Den säkerhetspolitiska kartan i Östersjöområdet förändras radikalt, men det är inget som påverkar den svenska neutralitetspolitiken, säger försvarsminister Leni Björklund.
På onsdagen inleds försvarsalliansen Nato:s toppmöte i Tjeckiens huvudstad Prag. Vid mötet väntas en rad länder i östra Europa inklusive flera före detta sovjetrepubliker inbjudas till att ansluta sig till alliansen. Sveriges säkerhetspolitiska situation kommer då att förändras i och med att de flesta av våra grannläder kommer att vara Natomedlemmar. Påverkar Sverige Att de baltiska staterna går med i försvarsalliansen påverkar även Sveriges säkerhetspolitik, men försvarsminister Leni Björklund ser det i första hand som att balterna som gör ett självständigt säkerhetspolitiskt val. – Det faktum att våra grannländer i Baltikum nu förmodligen kommer att beviljas medlemsskap i Nato är ju någonting som de har valt, och det är deras väg att få säkerhet och deras politik när det gäller försvar och säkerhet. Det har vi respekt för, och det är viktigt att de själva får välja den vägen, säger hon. Omfattande militär hjälp till baltstaterna Försvarsministern respekterar balternas strävan att bli Natomedlemmar. Det är deras sak. Men Sverige är långt ifrån likgilitigt. Under 90-talet har Sverige kraftfullt engagerat sig i de baltiska staternas säkerhet. Stora laster med militär utrusting som det svenska försvaret inte längre behöver har skeppats över Östersjön för att bygga upp försvaret i de baltiska staterna, och det är inte bara tält och grytor att koka ärtsoppa i. Hela luftvärnsförband har satts upp med svensk utrustning och svenska officerare har utbildat manskapet. Balterna har dessutom fått mängder med vapen och ammunition. Nu när de baltiska staterna står på tröskeln till Nato förändras den säkerhetspolitiska kartan runt Östersjön. Under det kalla kriget skulle sovjetiska anfallsstyrkor mot Sverige skeppas ut från hamnarna i Baltikum – nu kommer Baltikum att bli Natoområde, och i Nato finns flertalet av EU-länderna som är Sveriges närmaste bundsförvanter. Påverkar förutsättningarna Det säger sig självt att det påverkar förutsättningarna för den svenska säkerheten. Till det bättre är den vanligaste uppfattningen. Det har till och med sagts att det kanske bara är en tidsfråga innan även Sverige och Finland ansöker om Natomedlemskap. Men på det örat vill försvarsministern inte lyssna. Än är den svenska alliansfriheten översta lag i svensk säkerhetspolitik: – Det är klart att det är en förändring också, när våra grannländer väljer ett medlemsskap i Natoalliansen, men det påverkar inte vår uppfattning att vi bör stå kvar vid alliansfriheten. Så du är emot svenskt Nato-medlemsskap, ska jag tolka dig så? – Ja, det är ingen sak som jag tycker skulle på något sätt gagna försvars- och säkerhetspolitiken i Sverige.
Stefan Winiger
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".