UD begär information om saknad svensk

Utrikesdepartementet, UD, kallade på torsdagen upp Etiopiens ambassadör Dina Mufti för att få information om den 20-årige svensk som uppges vara försvunnen sedan han kom med flyg till Addis Abeba.

En medpassagerare har berättat att 20-åringen greps av polis, och sedan dess har han inte hörts av. UD vill nu veta om han hålls fången.

– Ambassadören lyssnade. Han kände inte till det här aktuella fallet, säger Jan Sadek, kansliråd på UD.

Tidigare fall
– Vi talade naturligtvis också om de tidigare fall som vi haft under våren, vi har arbetat mycket intensivt tidigare i vår. Vi förde naturligtvis fram att det är väldigt allvarligt om det här nu möjligen upprepas igen. Ambassadören kände inte till ärendet och är naturligtvis tvungen att kontrollera och göra vad han kan. Han lovade att återkomma till oss.

UD har tidigare inte velat kommentera fallet, men på torsdagskvällen berättar Jan Sadek att svenska ambassadens personal i Addis Abeba under ett par dagar har tagit kontakt med olika myndigheter för att ta reda på vad som kan ha hänt mannen.

Inga resultat
Bland annat har polisstationer och fängelser besökts, men utan resultat.

UD kommer nu att försöka få bekräftat om 20-åringen hålls fången i landet.

– Om vi så småningom får reda på att han finns någonstans så kommer vi att kräva att få träffa honom. Att det sker en korrekt rättslig prövning av vad det nu kan vara som myndigheterna har frihetsberövat honom för, säger Jan Sadek.

Ingrid Engstedt-Edfast
ingrid.engstedt-edfast@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".