Få pedofiler funna med registerkontroll

Lagen om registerkontroll ska se till att ingen som dömts för sexualbrott mot barn ska få jobb i skolan och förskolan. Sedan 2004 har drygt 300 000 utdrag ur brottsregistret gjorts på dem som erbjudits jobb inom skola och barnomsorg. Sju visade sig ha dömts för sexualbrott mot barn.

Sedan 2004 har drygt 312 000 utdrag begärts enligt Rikspolisstyrelsen. 212 har gett ”träff”, alltså visat på domar för grova brott. Av dem har sju visat på domar för sexualbrott mot barn, ungefär en pedofilträff på varje 50 000 utdrag, alltså.

Nu vill skolminister Jan Björklund utöka kontrollerna till vikarier och personer som jobbar i skolan men inte direkt med barn.

Och socialminister Göran Hägglund låter utreda om man kan kräva registerutdrag även för vårdjobb.

Vill ha hårdare kontroll
Scoutrörelsen vill gå längre. Generalsekreteraren i Svenska Scoutrådet Johan Strid vill utreda om även frivilliga ledare bör kontrolleras.

Ju hårdare kontroll inom barnomsorgen, desto större är risken att pedofiler söker sig till exempel Scouterna i stället, tycker Johan Strid.

– Det är barnets perspektiv det handlar om. Det är barnets trygga och säkra verksamhet som är viktig. Det är ju ingen rättighet att få vara ungdomsledare.

– Jag har svårt att se att vare sig regeringen eller andra ideella organisationer skulle vara negativa eller kritiska till idén att utreda den här frågan och se om det är möjligt att ta fram ett gemensamt regelverk för hela den ideella sektorn, säger Johan Strid.

Tveksam till register
Justitieminister Beatrice Ask är tveksam. Ask har tidigare sagt att ”register inte fångar några pedofiler”. Hon har begärt en översyn av kontrollerna. Ungdomsminister Nyamko Sabuni är också skeptisk.

– Det finns också anledning att inte bedriva häxjakt på människor och det finns anledning att se om det finns andra sätt att komma åt detta än via lagen och via utdrag ur register, säger Nyamko Sabuni.

Även Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattson är tveksam.

– Vi måste göra allt vi kan för att inte ett enda övergrepp ska hända. Men jag menar att man har ingen garanti för det. Med det här når man ju dem som är dömda, men risken finns ju fortfarande kvar, säger Karin Mattson.

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se

Bodil Lundmark
bodil.lundmark@sr.se

SR Kristianstad, Wivan-Kristina Sandberg
wivan-kristina.sandberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".