"Brain drain" problem för fattiga länder

Mer än hälften av alla universitetsutbildade i till exempel Somalia och Gambia flyttar från sina hemländer för att jobba i rikare länder i väst. Det kallas för brain drain och är ett stort problem för världens fattigaste länder, det skriver FN:s organ för handel och utveckling i sin nya årsrapport.

Brain drain gör att länderna inte kan lyfta sig ur fattigdomen utan forskare och ny teknik.

– Det är bråttom nu, säger Rolf Traeger, ekonom på FN organet Unctad.

Kunskap spelar en allt viktigare roll i världsekonomin, men de fattigaste länderna i världen har inte hunnit med i den utvecklingen.

De femtio fattigaste
Unctad har studerat världens femtio fattigaste länder, de flesta ligger i Afrika, några, som Afghanistan, i Asien, och några är öriken som Samoa.

I de länderna går det hundra forskare på en miljon människor, att jämföra med västvärlden där det går nästan fyra tusen forskare på en miljon människor.

Det här beror delvis på att ganska få människor har möjlighet att utbilda sig på universitetet, men det beror också på vad som kallas brain drain, att en stor del av de utbildade yrkesmänniskorna väljer att flytta till rikare länder.

Hälften flyttar
I genomsnitt flyttar var sjätte universitetsutbildad utomlands. I de fem länder som drabbats hårdast har mer än hälften av alla akademiker flyttat.

Det här är ett allvarligt problem, säger Rolf Traeger, eftersom de fattiga länderna behöver sina civilingenjörer, läkare och datatekniker för att bygga upp sin produktion och sin ekonomi.

I sin rapport föreslår nu Unctad att utflyttningen måste brytas och bli en cirkulation istället. Unctad vill satsa på program och bistånd för att underlätta för akademikerna att flytta hem igen efter några år i väst.

Elsa Helin
elsa.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".