Virus och bakterier kan ta sig in på en bondgård på många sätt, till exempel via besök av hantverkare och veterinärer.

Mer slutna lantbruk kan minska virusrisk

Svenska lantbruk måste bli mer stängda från omvärlden. På det viset kan risken för utbrott av djursjukdomar, som till exempel grisviruset PRRS minskas. Det menar djurhälsoveterinär Monika Löfstedt på Svenska Djurhälsovården, lantbrukarnas egen veterinärorganisation.

– Svenska gårdar bör bli mer tillslutna på det sättet att de bör bli försiktigare när det gäller utlastning av grisarna, hur de tar emot transportbilar på gårdarna, vidare när det gäller besök, inte bara av allmänheten utan även av hantverkare, rådgivare med flera, säger Monika Löfstedt.

Ovälkomna smittor
Virus och bakterier kan ta sig in på en bondgård på många sätt, hantverkare som arbetar för flera lantbrukare, veterinärer som besöker flera djurbesättningar och djurtransporter kan alla föra med sig ovälkomna smittor.

Om gårdarna blir mer tillslutna och noggrannare när det gäller besök och transporter, så kan man lättare förhindra att djursjukdomar sprids på det här sättet menar Monika Löfstedt, något som man redan börjar se i Sverige menar hon.

– Det gör man, framförallt inom grisproduktionen och de större besättningarna. En annan näring där man verkligen ser det är fjäderfänäringen.

Danmark förebild
Men för att bli bättre på smittskydd så borde Svenska lantbrukare snegla på Danmark, anser Monika Löfstedt. Där är reglerna är hårdare.

– Många stora danska besättningar har väldigt strikta regler för besök till exempel. Man får inte ha besökt en svingård på 48 timmar innan man får tillträde till en dansk besättning. De har utlastningsrutiner som innebär att man lastar ut sina grisar en bit bort från gården, man tar alltså inte in transportbilar på gårdsplanen.

– När det gäller smittskyddsrutiner så kan man titta på dem som föredömen. När det däremot gäller djurhållning, djurkskyddslag och hygienen i besättningarna, så är vi absolut nummer ett, säger Monika Löfstedt.

David Rasmusson, Malmö
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".