Krävs på skadestånd.

Pfizer inför rätta för läkemedelstester

I Nigerias huvudstad Abuja börjar på fredagen rättegången mot Pfizer, ett av världen största läkemedelsföretag. Ord står mot ord när Nigeria stämmer Pfizer på nästan 50 miljarder kronor för att för tio år sedan olovligen ha använt barn som försökskaniner till ett nytt läkemedel.

Det hela började i april 1996 när en epidemi av hjärnhinneinflammation plågade de norra delarna av Nigeria. Närmare 12 000 människor dog, många av dem var barn.

I arbetet med att få bukt med epidemin erbjöd Pfizer att behandla en testgrupp på 100 barn med läkemedlet Trovan, en ny typ av antibiotika som ännu inte var godkänt för användning.

Kaotiskt läge
Jean Michel Piedagnel från läkare Utan gränser arbetade på ett av sjukhusen i delstaten Kano när Pfizers läkarteam plötsligt dök upp.

– Vi hade aldrig tid att kolla vad Pfizer gjorde, säger Jean Michel Piedagnel.

Han beskriver det totala kaoset under epidemin. Läkare Utan Gränser la all energi på att behandla patienter och såg inte hur Pfizers studie gick till, även om läkemedelföretagets plötsliga närvaro och annorlunda behandlingsmetod orsakade en hel del förvirring.

Fem av barnen som Pfizers team behandlade med Trovan dog, och flera fick bestående hjärnskador.

”Fick inte information”
Nu hävdar barnens familjer att det beror på Pfizers läkemedelstester, och att familjerna inte visste om att deras barn i själva verket var försökskaniner när de sökte hjälp mot hjärnhinneinflammationen.

Pfizer i sin tur menar testresultaten var positiva, att färre barn dog bland dem som fick Trovan jämfört med dem som fick den konventionella antibiotikan.

Pfizer säger att dödsfallen och biverkningarna beror hjärnhinneinflammationen, inte på medicinen.

Dessutom hävdar Pfizer att de visst informerat familjerna innan barnen blev behandlade, och att de inte brutit mot några regler i Nigeria.

– Vi genomförde testerna på ett etiskt sätt och med godkännande från Nigerias regering. Testet räddade liv, säger Brian Haskins, presstalesman på Pfizer.

Lång process
Att ta fram ett nytt läkemedel är en komplicerad process som tar många år där preparatet testas mot expertgrupper och etiska kommittéer.

Haskins vill inte svara på hur Pfizer fick lov att komma till Nigeria så fort, mitt uppe i en epidemi, och enligt vilka regler de arbetade. Han hänvisar till de bevis som Pfizer komma lägga fram i rättegångssalen i Abuja.

Anneli Rådestad
ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".