Motorola petat från mobiltoppen

Det går dåligt för Motorola som inte längre är världens andra största tillverkare av mobiltelefoner. Den platsen tog Samsung över när Motorola publicerade sitt delårsresultat.

Det blev ett rejält tapp för Motorola under andra kvartalet. Då såldes 35,5 miljoner mobiltelefoner, vilket innebär att man har tappat en stor del av den globala marknaden. Andelen är nu bara 13,5 procent jämfört med 17,5 procent under årets första tre månader.

Motorola förlorar inte bara till de stora konkurrenterna, utan även till Sony Ericsson och LG.

Hård prispress
Dippen beror delvis på att man saknar exklusivare mobiltelefoner i högre prisklasser som kan konkurrera, delvis på hård prispress på mobiltelefoner överlag, och på dålig försäljning i Europa och den snabbt expanderande marknaden i Asien.

Bättre gick det dock för Motorolas tv-division och deras nätverkstjänster.

Motorola förlorar pengar för andra kvartalet i rad och redovisade en förlust på 257 miljoner kronor. Under samma kvartal förra året gick Motorola med vinst på 9 miljarder.

Förlust under 2007
Bolagets vd Ed Zander har signalerat att mobiltelfondelen av företaget kommer att gå med förlust under hela 2007. Motorola kommer också att skära ner på personal, totalt ska man minska med 7 500 anställda.

Ed Zander ifrågasätts nu som vd. Han sa att det har varit ett jobbigt år och att mycket återstår för att komma tillrätta med problemen.

Jesper Lindau, Washington
jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".