Tusentals palestinier är strandsatta vid den stängda gränsen mellan Gaza och Egypten.

Desperat läge för strandsatta palestinier

Tusentals palestinier är strandsatta på gränsen mellan Gaza och Egypten, sedan gränsövergången stängdes den 9 juni. Men nu verkar det som att gränsen kanske kommer att öppnas. Läget börjar samtidigt bli alltmer desperat för många av palestinierna.

En kvinna som fastnade vid gränsen för över 40 dagar sedan, säger att de saknar både pengar, mat och vatten.

”Svår situation”
– Vi har ingen mat, inget vatten, vi måste betala pengar varje dag, men vi har ingenting. Vi har lämnat våra hus, våra familjer och våra söner, vi lever i en mycket svår situation och ingen bryr sig om oss, säger hon.

På ett sunkigt hotell i staden Al-arish nära gränsen mellan Egypten och Gaza trängs palestinska familjer. Många av dem har slut på pengar men hotellägaren låter dem bo kvar ändå eftersom de inte har någon annanstans att ta vägen. Flera har varit i Egypten för att få vård och visar upp ärr efter nygjorda operationer.

Enligt det palestinska hälsoministeriet har flera personer som varit sjuka, dött medan de väntat vid gränsen.

Pojken Mahmoud har väntat vid gränsen i fem veckor med sin familj.

– Det är mycket svårt här, svårt för att de stängde gränsen i Rafah, säger han.

Egyptiska Röda halvmånen tror att cirka 5 000 palestinier från Gaza sitter fast vid gränsen som stängde efter de blodiga striderna mellan Hamas och Fatah för mer än en månad sedan. Nu är de utlämnade åt diskussioner mellan Egypten, Israel, Hamas och Fatah om när gränsen ska öppnas.

Läget är spänt vid gränsen. Egypten har stora polisstyrkor på plats och de befarar att palestinier inne i Gaza ska försöka bryta sig ut genom gränsen för att släppa in de som väntar utanför.

Kan komma att öppnas
Enligt obekräftade uppgifter från nyhetsbyrån AFP kan gränsen komma att öppnas inom de närmaste 48 timmarna, för att släppa igenom palestinierna.

På hotellet är stämningen upprörd. En äldre man skriker och de andra säger att de fick stoppa honom för några dagar sedan när han tänkte hoppa från taket.

– Ingen regering bryr sig om oss, säger en man, som inte vill säga sitt namn. Det enda alla vill är att åka hem till sina familjer, för här är det dåliga omständigheter och dåliga känslor, säger han.

Katja Magnusson, Al-arish
katja.magnusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".