Estland inbjöds ej till ryskt toppmöte

De redan ansträngda relationerna mellan Ryssland och Estland utsattes igår för ännu en prövning. Den ryske presidenten Vladimir Putin bjöd in sina motparter från Finland och Ungern till en finsk-ugrisk festival i staden Saransk. Däremot var ingen hög politiker bjuden från Estland, ett viktigt land i den finsk-ugriska kultursfären.

Saransk gator fylldes igår med människor i folkdräkter från en rad ryska delrepubliker samt från Finland och Ungern. Dessutom medverkade Finlands president Tarja Halonen och ungerske premiärministern Ferenc Gyurcsany vid invigningen tillsammans med president Putin.

Kulturella band
Även om Saransks nya ishall byggts med finländsk teknik är den ryska delrepubliken Mordvinien än så länge ingen viktig region för handel mellan länderna, så gårdagens besök handlade bara om gemensamma kulturella band. Just därför blev Estlands frånvaro på den politiska nivån särskilt tydligt. 

Tarja Halonen hade före avresan från Finland fått en del kritik från Estland för att inte ha vägrat resa till Saransk i solidaritet med esterna.

Inte största utrikespolitiska krisen
För Putin är inte relationen med Estland den allvarligaste utrikespolitiska krisen just nu. När ledarna som möttes i Saransk samlade sig till presskonferens igår kväll passade Putin på att uttala sig för första gången sedan Storbritannien i måndags utvisat ryska diplomater. Ryssland svarade under torsdagen med liknande åtgärder men Vladimir Putin ville ändå tona ned betydelsen av bråket med britterna.

– Jag är säker på att vi ska komma till rätta med denna minikris, sa Putin i ett uttalande som gick ut i rikstäckande rysk tv.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".