SKL samlar skoavtryck i databas

Manliga Linköpingsbor kan i sommar få sina skosulor fotograferade på olika köpcenter. Det är Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) som bygger upp en databank med skoavtryck.

SKL har tagit studenter till hjälp.

– Vi samlar in skoavtryck till en referensdatabas som SKL vill ha för att göra jämförelser när de får in sina skor. De vill titta lite på hur vanligt förekommande vissa mönster är. Vi fotar sulor och sko, sedan tar vi själva avtrycket, säger studenten Teresé Stattin

Examensarbete
Studenterna Terese Stattin och Åsa Johansson är på Skäggetorps köpcentrum för att samla in skoavtryck från förbipasserande män över 18 år. Det här är deras examensarbete i forensisk vetenskap på Linköpings universitet.

Forensisk verksamhet handlar om att med naturvetenskapliga metoder försöka lösa brott och studera spår som efterlämnas på en brottsplats, som till exempel skoavtryck.

Att man bara vill ha in manliga skoavtryck har sin förklaring.

– Den största anledningen är att det är dem som förekommer mest i brottsstatistiken. Det är inte så vanligt med högklackat på brottsplatser.

– De har också mindre variation på skor. De flesta män har sina skor i ett visst antal år. Tjejer har ofta många skor som de byter mellan hela tiden.

Anonyma uppgifter
Förutom avtryck och foto får männen lämna uppgifter om skostorlek, ålder, vad det är för märke på skon och hur länge man haft skorna. Alla uppgifter är anonyma.

Hittills har de fått in närmare 590 skoavtryck och de räknar med att samla in 800. En sko kan avslöja mycket.

– Man kan se kön, vikt och längd. Man kan också titta på placering av höft, om man är halt och sådana saker. Man kan säga mycket om människor genom att titta på skoavtryck.

Carolina Blaad, SR Östergötland
carolina.blaad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".