Planer för mer idrott i skolan utreds

Det blir troligen mer idrott på skolschemat om några år. Häromdagen klagade företrädare för idrotten och några forskare över att eleverna rör sig för lite, och krävde en timmas skolidrott om dagen. Frågan utreds redan i regeringskansliet.

– Det finns inga färdiga förslag men förhoppningsvis ska vi kunna utveckla idrottsämnet så att de blir mer timmar än tidigare i skolan. Ämnet har ju tyvärr skurits ner tidigare, säger Bertil Östberg, statssekreterare i utbildningsdepartementet.

Vad är grunden för den här viljan att utöka just idrotten?

– Vi ser att det finns problem med barns hälsa att många inte rör på sig tillräckligt. Alltfler barn är överviktiga, och det här kan skolan inte lösa men man kan medverka till att skapa sundare vanor hos många ungdomar, säger Bertil Östberg.

Det finns de som menar att just kostvanorna har en större roll än just idrottsämnet?

– Så är det givetvis. Om man äter allt för mycket godis, glass, läsk, chips och annan onyttig snabbmat så hjälper det inte hur mycket idrott man än har. Det är klart att det är föräldrarna som bär huvudansvaret för att alltfler barn blir överviktiga, säger Bertil Östberg.

Ingår i översyn
Idrottsämnet ingår i den stora översyn av skolans kurs- och läroplaner och timplaner, som skolminister Jan Björklund inlett. Fram till 1994 sa läroplanen, att eleverna i grundskolan skulle ha sammanlagt 537 timmar idrott. Sedan dess har det minskat till 500 timmar.

Om idrotten ska få fler timmar, så ska tiden tas från andra ämnen, och det troliga är att det blir från elevens val, alltså de lektioner där eleverna själva kan bestämma innehållet.

Tidigast 2009
Tidigast våren 2009 kan beslut tas, och det dröjer ännu längre innan förändringarna slår igenom, säger Bertil Östberg.

– Förändringar i timplanen hänger ihop med andra förändringar som kursplaner, läroplaner, betyg och skollag och det är förändringar som kan träda i kraft om tre till fyra år, säger Bertil Östberg.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".