Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Elpriserna på rekordlåga nivåer

På den nordiska elbörsen faller spotpriserna till rekordlåga nivåer efter en regnperiod i Norge. Men prisnedgången är tillfällig, både enligt analytiker och energileverantörer.

Set Persson, chef för Vattenfalls produktionsplanering i Norden, förklarar han den senaste tidens prisfall.

– Dels är det stor nederbörd, framförallt i Norge, sedan är det också att kostnaden för koldioxid är väldigt låg i år, säger Set Persson.

Kan inte sparas
Just nu produceras el till extremt låga priser, eftersom vattnet inte går att spara i magasinen för framtiden. På elbörsen Nordpool har spotpriset fallit från cirka 20 öre kilowattimmen ner mot 10 öre de senaste dagarna. Det här, i kombination med utsläppsrätterna på koldioxid i princip är gratis i slutet av nuvarande handelsperiod, gör att det rörliga priset blir lågt.

Men för elkunder med rörligt pris kommer rean på el få ett slut. Efterfrågan på el stiger när sommaren är slut och när den nya handelsperioden med utsläppsrätter, som inleds 2008, står för dörren ökar priset.

– Priset på utsläppsrätter för nästa handelsperiod ligger på ungefär 20 euro per ton. Det innebär i runda slängar ett prispåslag på spotpriset på knappt 15 öre per kilowatt och det får man nog räkna med från den första januari 2008, säger Magnus Thorstensson, marknadsanalytiker på Svensk Energi.

Kommer priset då att öka tvärt eller kommer det att bli en gradvis prisuppgång?

– Om man tittar på konsumentpriserna så påverkas i mindre mån som har fasta redan bundna avtal, därför att i det pris de har idag är denna framtida ökning redan diskonterad. Medan de som rörligt pris så att säga kommer att drabbas kanske någon månad in på nästa år, säger säger Magnus Thorstensson.

Avtal inte billigare under sommaren
Ett vanligt råd genom åren till energibolagens privatkunder har varit att teckna elavtal med längre bindningstider under sommaren då elpriset brukar vara lägre. Det är delvis en myt, anser Set Persson på Vattenfall.

– De som säljer el på långa kontrakt vet om att just nu är det är billigt men längre fram blir det dyrare och tvärtom, så det spelar inte så stor roll. Det kan möjligtvis ha en psykologisk effekt, men inte så att det är väldigt mycket gynnsammare att teckna långa kontrakt på sommaren än på vintern, säger Set Persson.

Ellen Karlberg
ellen.karlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".