Kosovo redo för självständighet

Kosovo bör förklara sig självständigt om drygt fem månader. Det sa Kosovos premiärminister Agim Ceku på fredagen.

Den 28 november är Albaniens självständighetsdag, en dag som också firas i Kosovo, där befolkningen till 90 procent utgörs av albaner. Kosovo hör formellt till Serbien men styrs sedan 1999 av FN.

FN-misslyckande
Eftersom västländerna i FN har misslyckats att hitta en lösning vad gäller Kosovos självständighet så kommer provinsen att deklarera sin oberoende gentemot Serbien den 28 november i år. Det uppger nyhetsbyrån Reuters.

Enligt premiärminister Agim Ceku kommer Kosovos parlament att anta en resolution där datumet fastslås så snart premiärminister Ceku har återvänt från USA, där han kommer att träffa utrikesminister Condoleezza Rice på måndag.

Oppositionen informerad
Oppositionen i Kosovo är informerad om planerna, men det är oklart om det råder enighet kring dem.

Tidigare i veckan hotade Ryssland att lägga in sitt veto mot en resolution i FN:s säkerhetsråd rörande Kosovos framtid. Eftersom Ryssland ansåg att den skulle resultera i att Kosovo får sin självständighet. Det har både Serbien, dit Kosovo fortfarande tillhör, och Ryssland kraftigt motsatt sig.

Oklar utveckling

Vad som kommer att hända nu är oklart. Det är första gången i modern tid som en provins ensidigt deklarerat sin självständighet. Det är i så fall första gången sedan andra världskrigets slut som gränser flyttas i Europa.

Samtidigt stödjer en rad länder, USA och Storbritannien bland andra, Kosovos strävanden mot självständighet. Andra länder där det finns separatiströrelser och starka minoriteter kommer däremot att reagera negativt.

Serbien
Den avgörande frågan är hur Serbien agerar. Kosovo ses som Serbiens vagga, som ända fram till 1999 var värt att med vapen bevara serbiskt. Det var först efter ett årslångt inbördeskrig och 78 dagar av ständiga Natobombningar som serbiska trupper lämnade provinsen.

Då stannade Kosovo kvar inom Serbiens gränser, men styrdes de facto av FN.

Christina Gustafsson
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".