Svenska katolska kyrkan ursäktar sexövergrepp

Uppdaterad 16:45
Katolska kyrkan i Sverige bad på fredagen om ursäkt för sexövergrepp som en av kyrkans präster ska ha begått mot ett barn i slutet av 1950-talet. Ursäkten publicerades i en annons i flera tidningar.

– Den personen säger att det har funnits s exuella kränkningar under några års tid i slutet av 1950-talet när den här personen var minderårig, säger Jorge de Salas, som ansvarar för rättsliga frågor i Katolska kyrkan i Sverige. 

Det är för det här som katolska kyrkan idag fredag ber om ursäkt i annonser publicerade i Göteborgsposten och tidningen Dagen. 

Personen tog kontakt på nytt
Övergreppen ska ha ägt rum i Göteborgstrakten, och personen som utsatts ska redan då, utan framgång, ha försökt få hjälp av kyrkan. 

Det hela uppdagades när personen, som vill vara anonym, åter kontaktade kyrkan för ungefär två år sedan och sedan dess har saken utretts. 

– Med all sannolikhet hände det så. Tyvärr har vi inte kunnat genomföra någon juridisk process eftersom fallet har preskriberats då det hände för femtio år sedan. Men personen som har mått väldigt dåligt ville få en upprättelse, säger Jorge de Salas.

Enskilt fall
Utomlands har präster inom katolska kyrkan vid flera tillfällen anklagats för att ha begått omfattande sexuella övergrepp. Men i Sverige tror katolska kyrkan att det här är ett enskilt fall. 

Tobias Unnerståhl, kyrkoherde i katolska församlingen i Göteborg, tror inte att detta har någon större betydelse för förtroende för katolska kyrkan.  

– Detta är det första fall som uppmärksammats i Sverige och så vitt jag förstår också det första fall som anmälts överhuvudtaget, och då var det femtio år sedan, säger hon.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".