1 av 2
En dotter väntar på sin mamma, Fatin Daragma, vid checkpointen i Ramallah. Foto: Abed Obedeya.
2 av 2
Fatin Daragmas yngsta dotter fick träffa sin mamma. Foto: Abed Obedeya.

Frigivna fångar tillbaka i Ramallah

Uppdaterad 18:00
Israel frigav 256 palestinska fångar på fredagen. I Ramallah, palestiniernas inofficiella huvudstad, togs de emot som hjältar. En av fångarna var Fatin Daragma som suttit fängslad misstänkt för att försöka genomföra ett självmordsattentat.

En efter en får Fatin Daragmas man och barn prata med henne i telefonen, hon sitter i bussen på väg från fängelset och familjen står på andra sidan stängslet som skiljer Israel och Västbanken. De sju barnen är finklädda, två av flickorna har t-shirtar med glitter på som mamman gjort till dem i fängelset.

Deras pappa är nervös och går fram och tillbaka och tittar mot andra sidan stängslet. Dottern Walla säger att hon inte vågat tro att hennes mamma ska bli fri.

De flesta tillhör Fatah
Överallt springer småpojkar i kepsar med fatah-symboler och palestinska flaggor vajar. Nästan alla fångar som friges tillhör presidentens parti Fatah, och frigivningen är ett sätt för Israels premiärminister Ehud Olmert att visa sitt stöd för palestiniernas president Mahmoud Abbas.

Fatin Daragma var misstänkt för att ha planerat ett självmordsattentat, men det upptäcktes innan hon han göra något. Nu har hon suttit i fängelse i fyra år. Hennes son Mohammed Asad är besviken på henne.

– Det vore bättre om hon stannat hemma och tagit hand om mina bröder, det vore bättre än själmordsbombning. En ung man kan göra en sådan sak, men inte min mamma, hon har ju sju barn, säger Mohammed Asad.

Glädjescener
Till sist kommer bussarna med fångar, Fatins döttrar skriker och vinkar. Den yngsta flickan som bara var ett år när hennes mamma sattes i fängelse, lyfts in genom bussfönstret, och hennes mamma ropar genom fönstret att hon tänker på de unga fångarna, och deras mammor.

Fatin Daragmas son hoppar in i bussen med alla släktingar, innan han får träffa sin mamma ska hon möta presidenten. Jag frågar vad han ska säga när de till sist ses.

– Jag säga att jag är glad att se henne, men att jag inte tänker låta henne lämna huset, så klart är jag lite arg på henne också säger han, för vi har saknat henne så mycket, säger sonen. 

Katja Magnusson, Ramallah
katja.magnusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".