Konkurs hotar flygbolaget Alitalia

Det krisdrabbade italienska flygbolaget Alitalia står inför konkurshot, då det trots sju månaders förhandlingar inte gått att hitta en köpare.

Det var i tisdags natt den sista intresserade köparen, amerikanska investmentbolaget Matlin Patterson, drog sig ur budgivningen på det halvstatliga Alitalia.

Under våren har budgivarna dragit sig ur, en efter en. Anledningen ska vara de långtgående villkor som omger ett eventuellt köp.

Bevara italiensk identitet
Den Italienska staten kräver bland annat att den som köper Alitalia ska upprätthålla en viss mängd arbetstillfällen, trafikera vissa sträckor och bevara bolagets italienska identitet.

Bolaget har tampats med svåra ekonomiska bekymmer under de senaste decenniet och har tagit emot statliga pengar förut - EU sätter därmed stopp för en sådan lösning för att rädda bolaget.

Hoppet inte ute
Om man inte lyckas hitta en köpare för Alitalia nu återstår i stort sett bara konkurs. Det säger den italienska finansministern Tommaso ’Padoa-Schioppa, till Corriere della Sera.

Italienska staten har inte givit upp hoppet helt om att hitta en köpare utan säger att de nu ska föra enskilda samtal med eventuella intressenter.

Camilla Wahlman, Bryssel
camilla.wahlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".