1 av 2
Nöjd vd.
2 av 2
Jämförelse med 2006, klicka för grafik.

Ericsson visar lägre resultat än väntat

Telekombolaget Ericsson redovisar en vinst före skatt på 9,3 miljarder kronor för årets andra kvartal. Det är en miljard mer än under samma tid förra året. Men aktien föll under fredagen på börsen, eftersom marknaden hade räknat med en ännu större vinst.

Ericssons vd Carl-Henrik Svanberg är dock nöjd och betonar att företagets alla affärsområden är viktiga för framtida vinster.

– Vi växer ju förhållandevis bra, 8 procent, särskilt om man ser att dollarn går oss emot med 9 procent om man jämför med förra året. Vi har kostnaderna väl under kontroll och vi ökar resultatet med en miljard kronor från fjolåret, så det tror jag vi ska vara ganska nöjda med, säger han.

Vad är du mindre nöjd med?

- Om man bara tittar på kvartalet hade vi väntat att multimedia skulle komma lite längre, säger Carl-Henrik Svanberg. 

Multimedia som är det affärsområde där Ericsson räknar med störst tillväxt i framtiden, är fortfarande lite av en besvikelse.

Både försäljning och vinst blev lägre än vad marknaden hade räknat med, och samma sak gäller för affärsområdet globala tjänster. Samtidigt går det bra för Ericssons kärnverksamhet, de mobila nätverken. Där blev istället både försäljning och vinst bättre än förväntat.

Framtiden
Frågan är hur framtiden ser ut för Ericsson. Hur länge till kan företaget räkna med att leverera ökad vinst på de mobila nätverken, där prispressen är fortsatt hög. Kommer tjänsteområdet eller multimedieområdet kunna ersätta en framtida eventuellt avtagande vinst för kärnverksamheten. Enligt Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg står företaget inför stora utmaningar. 

– Vi genomgår just nu ett teknologiskifte från traditionell telefoni till IP-teknologi. Det ställer stora krav på företaget. Vi har operatörer som ska ställa om sina affärsmodeller från röst till multimedia. Det här är områden som ställer stora krav på alla inklusive oss själva, där egentligen ingenting är givet. Men i den miljön har vi klarat oss bra hittills, så jag tror att det kommer vi att fortsätta göra det, men vi får arbeta hårt för framgångarna, säger han.

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".