Beslutet att återinsätta Chaudhry som odförande i Högsta domstolen stärker oberoendet gentemot regeringen.

Jubel i Pakistan när avsatt domare fick jobbet tillbaka

På fredagen beslöt Pakistans Högsta domstol att återinsätta sin suspenderade ordförande. Det ökar pressen på landets president Pervez Musharraf. I Islamabad jublade många som samlats utanför domstolen.

– Det firas redan över hela landet. Advokaterna jublar över hela landet, säger Hans Nicklasson, chargé d’affaires vid Sveriges ambassad i Islamabad.

Det är som ofta mycket dålig telefonkontakt från Islamabad men Hans Niklasson berättar om glädjescener bland både advokater och allmänhet i Pakistan. Den återinsatte ordföranden för Högsta domstolen gjorde v-tecknet på gräsmattan vid huset där många samlats.

Stärker domstolens oberoende
Att Iftikhar Chaudry nu åter får fungera som den Pakistanska domstolens högsta domare, stärker domstolens oberoende gentemot regeringen och president Musharraf, menar Sveriges chargé d’affaires.

Det är ett ordentligt bakslag för presidenten som nu enligt bedömare kan få det svårare att bli omvald till president senare i år.

Affären med den höga domaren har engagerat både politiker och allmänhet i Pakistan under våren. Kritiken mot president Musharrafs auktoritära styre har växt med åren och suspenderandet av domaren sågs som ytterligare ett försök att kontrollera kritiker, både till presidenten och till regeringen.

Accepterar beslutet
Men på fredagen säger både president Musharraf och premiärministern att man accepterar domstolens beslut.

Hans Nicklasson säger att dagens besked stärker demokratin i Pakistan, men presidenten och pakistanier i gemen har andra bekymmer.

Efter stormningen av Röda moskén och en militant islamistisk grupp där, har våldsamheterna och bombningarna mot regeringsstyrkor i oroliga nordvästra Pakistan fortsatt, och våldet ser inte ut att avta, med ytterligare bombattentat med flera döda idag.

Men Hans Nicklasson tror att många pakistanier ändå gläds åt dagens beslut.

Susan Ritzén
suzan.ritzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".