Kungsörs Plast ökar i Kina

Ett av de företag som lyckats ta sig in på den kinesiska marknaden är Kungsörs Plast med ett 50-tal anställda i Västmanland. Företaget säljer plaströr till bensinstationer, och hoppas inom de närmaste åren att försäljningen till Kina ska nå till 15 miljoner kronor. Och ledningen planerar att nyanställa.
På Kungsörs Plast i Västmanland böjs det plaströr som aldrig förr i den tryckluftsdrivna rörbocken. Det 116 år gamla företaget, som en gång i tiden tillverkade bland annat klädnypor, först i trä och sen i plast, är i dag stortillverkare av ett speciellt rör som används för att leda bensin mellan tank och pump på bensinmackarna. Den största konkurrenten är stålindustrin, men med övertygande argumentering har företaget lyckats få de stora bensinbolagen i Europa att till övervägande del använda sig av plaströret från Västrmanland. Den totala rörförsäljningen ligger på uppemot 40 miljoner kronor. Stållobbyn i USA är för stark för att svenskarna ska våga sig in med sitt plaströr där, men om några år ska omsättningen ändå vara dubblerad, inte minst tack vare inbrytningarna på den kinesiska marknaden. Det säger Jan Roos som är försäljningsansvarig. Jan Roos hoppas att Kungsörs Plast om några år ska sälja plaströr i Kina för omkring 15 miljoner kronor. Nästa år startar företaget tillverkning i den kommunistiska enpartistaten. De ökade beställningarna från Kina leder också till nyanställningar vid fabriken i Kungsör: omkring 10 personer räknar man med att anställa den närmaste tiden, enligt Jan Roos.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".