Vattenfall tvingas se över rutiner för kärnkraftverk i Tyskland

Energibolaget Vattenfall har fått ta emot massiv kritik efter ett par incidenter vid två tyska kärnkraftverk i juni månad. Nu tvingas bolaget se över sina rutiner för hur man driver kärnkraftverk i Tyskland.

Det var i slutet av juni som en brand bröt ut i en transformatorstation på Vattenfalls kärnkraftverk i Krümmel. Samma dag inträffade en liknande incident på kärnkraftverket i Brunsbüttel.

Det myndigheterna är mycket kritiska till är bland annat att det dröjde flera dagar innan de fått full information om vad som hänt.

Tre toppchefer på Vattenfall i Tyskland har fått gå i den storm av kritik som riktats mot bolaget efter händelserna.

Socialdepartementet i delstaten har tillsatt en expertgrupp som granskar hela händelseförloppet och som ser över möjligheten att dra in Vattenfalls tillstånd att driva de två kärnkraftverken vidare.

Enligt en av talespersonerna på ministeriet, Christian Kohl, är det dock mycket svårt att genomdriva ett indraget tillstånd.

– Mest troligt är att bolaget får fortsätta att driva kärnkraftverken, men med nya villkor, säger Christian Kohl.

Det ansvariga departementet kommer bland annat att kräva att Vattenfall inför nya rutiner för kommunikation inom kärnkraftverket under incidenter. Det är en annan sak som bolaget fått kritik för.

Men enligt Christian Kohl kommer bolaget troligen att avkrävas också andra förändringar för att de ska få tillstånd att starta det kärnkraftverk som varit avstängt sedan incidenten.

Vattenfall konstaterar att bolagets förtroende skadats allvarligt och säger att de kommer att medverka fullt ut till den pågående utredningen på socialdepartementet.

De har också sen en dryg vecka tillbaka börjat informera om alla händelser på kärnkraftverken i Tyskland på sin hemsida och via pressmeddelanden.

Camilla Wahlman, Bryssel
camilla.wahlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".