Intresset för sommarundervisning är stort.

Vanligare att plugga på sommaren

Alltfler skolelever får gå i sommarskola. Efter att regeringen har inför bidrag för sommarundervisning erbjuder nu fler kommuner det här.

Intresset är stort. På bara ett år har kommunerna ansökt om bidrag för nära dubbelt så många elever än tidigare.

– Förra året betalade jag ut stöd till 5 300 elever, och nu är jag uppe i nästan 9 000, säger Peter Holmberg, enhetschef för analys och utvecklingsstöd på myndigheten för skolutveckling.

Runt om på landets sommarskolor undervisas det nu i ämnen där eleven riskerar att få betyget icke godkänt. Främst handlar det om kärnämnen i grundskolan som svenska matematik och engelska.

Bidragen har fördubblats
Det här är en undervisning som alltfler tar del av. För sen regeringen 2006 införde ett bidrag för de kommuner som vill arrangera sommarundervisning så har intresset skjutit i höjden.

Förra året ansökte 130 av landets kommuner om bidrag. I år ökade de till 170. Under samma tid har också sommarskolsbidraget växt, och fördubblats till 30 miljoner kronor.

Och att nu nära 9 000 skolelever går i sommarskola tror Peter Holmberg beror dels på att möjligheten faktiskt finns. Dels på att sommarskolan behövs.

– Tyvärr har andelen elever som har ickegodkänt i betyg legat fast under en väldigt lång period. Men det har visat sig vara framgångsrikt när elever under en kort period kan koncentrera sig på enstaka ämnen, säger han.

Störst intresse i storstäder
Intresset för att anordna sommarskola är högst bland storstadskommunerna. Men en mindre kommun, Jönköping, sticker ut i sammanhanget, eftersom den sökt bidrag för en större andel elever. Där har 312 elever erbjudits sommarundervisning.

En av dem som i år fortsatte skolan när klasskamraterna gick på sommarlov är 17-årige Tony Gustafsson. Utan sommarskola riskerade han att inte få godkänt i gymnastik.

– Jag hade inte så mycket val. Skolan sa att om jag inte gör sommarskolan så är det kört, säger han.

Hur var det att gå på sommarskolan?

– För min del var det bara positivt. Men det var en del folk som inte dök upp, jag vet inte vad de tyckte om det, men jag tyckte att det var bra.

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".